Back to Results

Evergreen Line Extension -TransLink

  • Evergreen-Line-Extension_exterior
  • Evergreen-Line-Extension_detail
  • Evergreen-Line-Extension_detail
  • Evergreen-Line-Extension_stairs
Location:
Coquitlam, BC
Building Structure Type:
Transit
Owner/Developer:
TransLink
Architect:
Perkins + Will (Burquitlam, and Lincoln Station) / DIALOG (Lafarge Lake–Douglas station)
Contractor:
SNC-Lavalin
Practice areas

RJC completed the structural design for four new Evergreen Line SkyTrain stations as part of the Evergreen Line Expansion. RJC provided structural consulting services for the renovation of the Lougheed Station, and the new Burquitlam, Lincoln, and Lafarge Lake–Douglas Stations. This new rapid transit line spans approximately 11 km and connects directly to the current SkyTrain network, integrated with regional bus and West Coast Express networks.

As part of the design team with DIALOG, the Lafarge Lake–Douglas Station is a new elevated transit station located in Coquitlam, BC. The station is built out of concrete, steel and precast concrete and features a folded GLT roof with a creative "hockey stick" steel plate solution creating continuity in the GLT roof structure that is required to achieve the uplifting image of the roof overhang.

Working with Perkins + Will on the Burquitlam and Lincoln Stations, RJC helped create two new elevated transit stations using precast concrete, steel and concrete as well as a GLT roof and glazing elements. Taking advantage of the structural continuity, RJC designed an extremely efficient GLT roof structure, with 175 thick GLT spanning 10 meters, achieving an impressive span to depth ratio.