Clayton Community Centre

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Slider

Certified Passive House, Clayton Community Centre is a project conceived as a gathering place and social hub for the fast growing community of Clayton Heights in Surrey.

The Centre houses a unique mix of spaces such as a branch library, gymnasium and fitness centre, childcare and art spaces under a single roof, with the goal of providing an inviting experience for users.This 78,000 sq. ft., two-storey building features a dazzling double height social gathering space at the main entry, gym and art spaces on the ground floor, with the library, fitness centre and childcare on the upper level.

With the building being nestled within an existing park, the architectural and structural expression developed needed to reflect the unifying theme of a tree canopy draping over the diverse mix of spaces.

The roof structure is a reciprocating frame composed of an assembly of “pinwheel” shaped modules of glulam beams.

The two-way wood system is a truly innovative approach, allowing the wood structure to span to discrete column locations without the need for dropped beams, while achieving a unique architectural expression.The building has achieved the Passive House energy standard and is anticipated to be one of the largest Passive House buildings of this type in North America.In order to reach Passive House energy efficiency goals, the building envelope had to be extremely tight.

Close collaboration with the architectural team was essential to develop structural details with an absolute minimum of thermal bridging.

Project Specifications

Location
Surrey, BC

Building Structure Type
Recreation/Community Centre / Library / Daycare

Owner/Developer
City of Surrey

Architect
HCMA Architecture

Contractor
EllisDon Construction Services Inc.

Related Articles

Service Areas

Practice Areas

Related Projects