Hamilton Community Centre Addition and Renovations

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider

The Hamilton Community Centre addition provides an additional 5,800 sq. ft. of new construction and 2,800 sq. ft. of renovated space to the existing centre.

The new addition includes fitness rooms, daycare and office space, meeting rooms, kitchen, storage space and multi-purpose rooms to give the community a place to host activities and events.Additionally, the new lobby, which is separate from the adjoining elementary school entrance, provides people in the community to relax and connect.

In consideration of the challenging soil conditions found in the Hamilton area of Richmond, the building used timber piles as an economical solution for the foundation and the main floor was raised above the flood plain with composite steel deck on loading bearing steel studs.

The roof structure is an exposed wood deck and glulam beams.

The tapered-sloped glulam roof with clear storey glazing offers a warm, welcoming feature to the entrance.The design team seized the opportunity to implement many sustainable design elements including a green roof and educational features complimented by the community centre’s adjacency to the elementary school.

Targeting LEED Gold.

Project Specifications

Location
Vancouver

Building Structure Type
Recreation or Community Centre

Owner/Developer
City of Richmond

Architect
HCMA Architecture

Contractor
EllisDon Construction Services Inc. / Turnbull Construction Project Managers Ltd.

Service Areas

Wood Design

Wood Design

Building Enclosures

Building Enclosures

Structural Engineering

Structural Engineering

Practice Areas

Structural Engineering

Structural Engineering

Building Science

Building Science

Related Projects