Market Mall Expansion

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider

The mall expansion connects to the south end of the existing Market Mall, with new common areas and tenant spaces providing a seamless transition between the old and new buildings.

The common area consists of a curved raised clerestory, cutting a horseshoe shaped corridor through the expansion, linking back at both ends to the existing retail space.The common area spaces throughout the existing mall were also renovated as part of this project.

The new underground parkade, built in tandem with the expansion, was designed to accommodate the new influx of visitors with an additional 630 stalls.

The open space within the parkade is enhanced by increased headroom, and by the long span concrete main floor structure, which is configured to provide maximum clear spans over the drive aisles and parking stalls.

A long span steel roof structure was incorporated to minimize the number of column supports affecting tenant spaces.New structural framing was incorporated to support the enhanced mall finishes, and a new pyramid skylight has been cut into the existing roof as part of the doubling of the size of the food court.

The project was delivered on a construction management basis with minimal disruption to the day-to-day activity of the existing mall and retail stores

Project Specifications

Location
Calgary

Building Structure Type
Retail or Shopping Centre

Owner/Developer
Cadillac Fairview

Architect
DIALOG

Contractor
PCL Construction Management

Service Areas

Structural Engineering

Structural Engineering

Practice Areas

Structural Engineering

Structural Engineering

Related Projects