BC Cancer Agency Centre for the North

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider

A world-class cancer care centre for residents of the North, the BC Cancer Agency Centre for the North includes a 54,000 sq. ft. three-level building for treatment, research and office use over one-level of underground parking.

As part of the project, RJC also designed a five-storey cast-in-place parking structure adjacent to the Centre.Sustainability features included the extensive use of wood in the feature atrium and entrance canopy, which contributed to a warm, welcoming environment, while incorporating First Nations design elements.

The Centre also includes the first green roof in Northern BC and a pavilion to conduct traditional First Nations ceremonies.

For the radiation therapy vaults, RJC specified a low strength concrete mix with high SCM content to minimize hydration heat and thermal cracking in the walls, which were up to 3,300 mm thick to provide shielding.

RJC consulted with HDR, Inc.on the exterior of this building, connected by a bridge to the existing Prince George Regional Hospital and designed systems to be as robust and serviceable as possible in response to the Northern BC Climate.

The ‘Green Roof’ and detailing with exposed wood structural elements and cedar clad inset panels, softens the enclosure comprised largely of metal cladding and curtain wall glazing assemblies.

Project Specifications

Location
Vancouver

Building Structure Type
Health Care / Laboratory/Research Facility / Parking Facility - Above Grade / First Nations

Owner/Developer
Provincial Health Services Authority

Architect
HDR

Contractor
PCL Construction Management

Service Areas

Sustainable Design

Sustainable Design

Wood Design

Wood Design

Structural Engineering

Structural Engineering

Building Enclosures

Building Enclosures

Practice Areas

Structural Engineering

Structural Engineering

Building Science

Building Science

Related Projects